☰

Lumen

Is een woord dat we vaak tegenkomen wanneer er gepraat wordt over kweekverlichting. Eigenlijk heeft deze eenheid vrij weinig te betekenen wanneer het gaat om kweken. Voor conventionele warmelampen kan het een indicator zijn voor hoeveel de lamp kan presteren, maar over het algemeen zegt het niet veel, omdat verschillende fabrikanten verschillende spectra hebben voor hun kweeklampen.
Lumen is een eenheid die aangeeft hoeveel weergave er van de golflengte 555~nanometer is, d.w.z. groen licht. Lumen is een eenheid die de hoeveelheid licht, zichtbaar voor het menselijk oog weergeeft en groen licht is het licht dat we het beste kunnen zien. Met andere woorden is het een waarde die het beste te gebruiken is wanneer we praten over gewone lampen voor verlichting.
Gezien LED monochroom is, geeft het niet aan hoeveel lumen respectieve lamp heeft die hier wordt verkocht. Wij kunnen het aangeven voor de lampen met groene dioden, maar dat zou toch nog steeds een misleidende waarde zijn om naar te verwijzen.

Dit betekent niet dat het groene licht niet van betekenis is voor planten, tegenovergesteld. Groen licht in een gedeelte van het spectrum en met de juiste verhouding is dat wat zorgt voor Anthocyanen (Flavonoïden) en in sommige gevallen betalaïne, stoffen die zowel smaak, geur en kleur geven. De laatste decennia is hiernaar erg veel onderzoek gedaan, waar veel focus is gericht op de heilzame werking van de stoffen, van kanker tot een normale verkoudheid. Het pigment in de plant lost op in water en wordt daarom ook als vervanging gebruikt voor de schadelijke kleurstoffen in onze levensmiddelen. Tot op vandaag zijn er ca. 4000 verschillende stoffen geïdentificeerd en er worden nog steeds nieuwe ontdekt.
Wanneer het gaat om anthcyaan moet opgemerkt worden dat het niet alleen in het groene licht wordt geproduceerd, maar de meeste stoffen in deze groep hebben zogenaamde dubbele pieken met een piek in groen en één in UV (<280nm). Het is technisch gezien niet onmogelijk om dioden te produceren in deze golflengtes, maar dit zou veel te duur zijn. Bovendien hebben de UV dioden een levenslengte die maar 1/10 deel is van de gewone dioden.

Wat ook genoemd moet worden is dat de gewone LED kweeklamp vandaag de dag een vrij onaangenaam licht afgeeft omdat de meeste LED een verhouding van 8:1 tussen rood en blauw licht hebben. Door echter rood, blauw en groen licht te combineren met een verhouding van 1:1:2 zoals Gemma doet, krijgt u een licht dat veel aangenamer voor het oog is, doordat deze drie samen de basis leggen voor wit licht.

Klik hier om te lezen wat Wikipedia te zeggen heeft over Antocyanin (in het Engels)

Tot op heden is Gemma het enige bedrijf dat groen licht heeft toegevoegd aan zijn kweekverlichting en in combinatie met de exclusief geoptimaliseerde rode en blauwe golflengtes kunnen we beweren dat wij de beste LED kweeklampen voor de teelt verkopen die vandaag de dag op de markt zijn. Het is in principe niet moeilijker om deze geoptimaliseerde golflengtes toe te voegen, maar het is duidelijk, nadat we in contact zijn geweest met vele honderden fabrikanten die gewone lampen en kweeklampen produceren, dat het belangrijkste niet de verlichting is, maar de winst.

Hieronder volgen een paar vergelijkingstesten tussen de standaard LED kweeklampen voor planten die vandaag de dag te koop zijn en de kweeklampen van Gemma.

Rood en blauw licht

zijn de basis voor het overleven van een plant, waar blauw licht voor de groei zorgt en rood licht de vruchten en bloemen voortbrengen.

Testen (niet uitgevoerd door Gemma) wijzen erop dat verkeerde verhoudingen of monochroom licht de groei remmen en dat de planten meer gevoelig zijn voor stress. Daarom zullen wij nooit kweeklampen verkopen met minder dan 2 verschillende golflengtes zoals andere fabrikanten doen.

In het plantenrijk zijn er twee verschillende type chlorofylpigment, A en B. Beide pigmenten hebben verschillende pieken van het lichtspectrum waar ze het meest produceren, maar er wordt duidelijk het meeste chlorofyl B aangemaakt in blauw licht in vergelijking met A en chlorofyl A is duidelijk superieur aan B in rood licht. Wij hebben niets kunnen vinden dat aantoont dat het verschil zou maken voor de plant welk pigment het gebruikt en daarom gebruiken wij alleen golflengtes die zoveel mogelijk pigment creëren bij de energie die gebruikt wordt.

Kleurvergelijking kweeklampen

Om een goede grafische voorstelling te geven van kleur recovery, hebben wij een paar foto’s genomen van een kleurendruk waarop alle zichtbare kleuren van het spectrum zijn verdeeld.

Met deze foto’s krijgt u een idee over hoe uw planten eruit kunnen met behulp van Gemma’s kweeklampen en gewone LED kweeklampen voor planten.
Daglicht


Gemma’s 2:1:1 (Rood:groen:blauw) LED lampen


Standaard 8:1 (Rood:Blauw) LED Lampen